25. 4. 2012.

SPOLJAŠNJI SVET U MISLIMA


Misli, elektricitet i filozofija

Misli su gigantske sile. One su moćnije od električne struje. One kontrolišu vaš život, formiraju vaš karakter i oblikuju vašu sudbinu.
Da li ste primetili kako od jedne misli za kratak period nastaje više misli?
Recimo, javi vam se ideja da pozovete prijatelje na druženje. Jedna misao o „druženju“, istog trenutka budi misli o telefonskom pozivu, o vremenu i mestu druženja, o odeći, frizuri, itd. Znači, ovaj svet nije ništa drugo nego ekspanzija misli. Ekspanzija misli iz uma prema objektima je ropstvo; a odricanje od misli je oslobođenje.
Morate biti veoma pažljivi kako biste mogli da uništite misli u njihovom samom korenu. Samo tada ćete biti zaista srećni. Um se igra i pravi trikove. Morate razumeti njegovu prirodu, njegove puteve i navike. Jedino tako ćete ga vrlo lako kontrolisati.



Spoljašnji svet prvobitno postoji u mislima

Svaka misao ima svoju sliku. Recimo, sto je mentalna slika plus neka spoljašnja stvar. Sve što vidite spolja ima svoj duplikat u umu. Zenica je mali okrugli otvor u oku. Mrežnjača je mala struktura. Kako je moguće da slika ogromne planine, viđena kroz tako mali aparat ili strukturu, može da stane u um? To je čudo nad čudima.
Slika planine već postoji u umu. Um je kao ogromno slikarsko platno koje sadrži sve slike objekata koje vidimo spolja.

Svet - projekcija misli

Pažljivo posmatranje će pokazati da je celokupan univerzum u stvarnosti projekcija ljudskog uma. Pročišćenje i kontrola uma je centralni cilj svih ljudi koji žele da se vrate svom prvobitnom izvoru. Um sam po sebi je registar impresija koje se neprekidno izražavaju kao impulsi i kao misli. Um je jedini akter. Misao vas nagoni na akciju; aktivnost stvara sveže impresije u umnoj supstanci.
Kada je misao transcendirana (prekoračene granice iskustva), intuicija funkcioniše i javlja se samospoznaja. Um stvara svet u skladu sa sopstvenom mišlju. Kroz igru uma, vreme se prepoznaje kao trenutak i obmuto. Kao san koji kreira drugi san u sebi, tako i um koji nema vidljivu formu kreira postojeće vidljive forme.

Misli, svet i bezvremena stvarnost
Um je taj koji je koren drveta (drvo rađanja i umiranja) sa hiljadama mladica, grana, nežnih listova i cvetova. Ako poništite misli, možete u trenu uništiti drvo.

Нема коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.