19. 5. 2012.

POZITIVNA KONTROLA MISLI




Kontrola misli vežbom koncentracije

Utišajte žuborenje misli. Umirite talasanje emocija. U početku se koncentrišite na konkretnu formu. Koncentrišite se na cvet, na sliku iz sna, na sjajnu svetlost u srcu...
Možete se koncentrisati na vrh nosa ili na pupak ili na prostor između obrva...
Budite umereni i stabilni u vežbi koncentracije. Nebitne misli će postepeno iščeznuti.
Koncentracija se vežba radi modifikovanja uma. Koncentracija zadržava um na jednoj formi ili objektu za duže vreme.
Koncentracija je suprotna čulnim mislima i željama, blaženstvo je suprotno nervozi i zabrinutosti, uzdržano mišljenje je suprotnost zbunjenosti, konstruktivno mišljenje lenjosti.
Lako je koncentrisati um na spoljašnje objekte. Um ima prirodnu tendenciju da izlazi napolje. Držite ispred sebe sliku. Gledajte u nju netremice. U svim pravcima. Gore, sredina, dole. Ponavljajte ovaj proces stalno ispočetka. Kada vam se um smiri, gledajte isključivo u jednu tačku, zatim zatvorite oči i mentalno vizuelizujte tu sliku.
Dobro je ako možete da vizuelizujete sliku veoma jasno čak i u njenom odsustvu. Treba da budete u stanju da prizovete mentalnu sliku u trenutku. Držite je ispred sebe čvrsto neko vreme. To je koncentracija. Vežbajte svaki dan dok vam to ne postane deo života.
Ako želite da povećate svoju moć koncentracije, moraćete da smanjite svoje svakodnevne želje i aktivnosti. Onda ćete morati više vremena da praktikujete ćutanje; samo tada će um moći da se koncentriše vrlo lako i bez teškoća.
U koncentraciji ćete imati samo jednu misao ili talas u umu jezera. Um poprima formu samo jednog objekta. Sve ostale operacije uma se odbacuju.

Kontrola misli pozitivnim stavom

Naučite da se zatvorite pred štetnim ili nepoželjnim mislima i uticajima zadržavajući određeni pozitivni stav u umu. Na taj način ćete ostati receptivni za sve više unutrašnje impulse duše i sve više spoljašnje sile i uticaje. Dajte sebi sugestiju: „Zatvaram se; nemam negativan stav prema svim nižim stvarima i postajem otvoren i receptivan za sve više uticaje, za sve uzvišene stvari.“ Ako svesno zadržavate ovakav stav u svom umu, to će ubrzo postati navika.
Svi niži i nepoželjni uticaji i sa vidljive i sa nevidljive strane života biće isključeni, dok će svi viši uticaji biti dobrodošli i vi ćete moći da ih primite u onoj meri koliko ste prema njima otvoreni.
U umu postoji sumnja; ali isto tako postoji i vera i stvarnost!
Sve ideje koje smo jasno razumeli su dobro postavljene i ukorenjene. Neke ideje su mutne i nestabilne. One dolaze i odlaze. Moraćemo da kultivišemo ideje i da ih učvršćujemo sve dok ne budu fiksirane i dobro usađene. Pojašnjavanje ideja će otkloniti zbunjenost i konfuziju u umu.
Kada se pojavi sumnja: „Da li ću uspeti u samorealizaciji ili ne“, to mora biti otklonjeno dobro usmerenim sugestijama i izjavama kao što je ova: „To je istina. Ja ću uspeti, nema sumnje u to. U mom rečniku ne postoje reči kao što su „ne mogu“, „nemoguće“, „teško“ itd. Sve je moguće pod suncem.“ Ništa nije teško kada čvrsto odlučite da ćete to učiniti. Jaka rešenost i čvrsta odluka će doneti potpun uspeh u svakom poslu kojeg se latimo, a posebno u ovladavanju umom.

Kontrola misli nesarađivanjem

Ne sarađujte sa umom u njegovim lutanjima. Tako ćete ga postepeno dovesti pod kontrolu. Šta to znači u praksi?
Ako um kaže: „Danas moram jesti čokoladu!“, recite mu: „Ne sarađujem sa tobom danas. Neću to jesti! Ješću voće!“
Ovo je metod nesarađivanja sa umom. Nesarađivanje sa umom je plivanje protiv čulnih struja. Um će se istanjiti i postepeno postati poslušni sluga. Ovladaćete umom.
Disciplinovan čovek koji se kreće među objektima sa obuzdanim čulima i koji je oslobođen privlačnosti i odbojnosti, postiže mir. Um i čula su prirodno naklonjeni strujama privlačnosti i odbojnosti. Zato se umu i čulima neki objekti dopadaju, a neki drugi ne. Ali disciplinovan čovek koji je oslobođen, postiže mir.
Disciplinovo biće ima veoma snažnu volju. Zato se čula i um potčinjavaju njegovoj volji.
Kao što zadržavate samo dobro voće u korpi, a odbacujete loše, isto tako treba da zadržavate samo dobre misli u svom umu, a da odbacite loše.

Zadržite kontrolu

Kada mislite o jednoj temi, ne dopustite drugim mislima da se pojave. Kada mislite o ruži, mislite samo o raznim vrstama ruža. Ne dopustite drugim mislima da se pojave. Budite potpuno okupirani jednom temom.
Napolen je kontrolisao svoje misli na ovaj način: „Kada mislim o stvarima koje su prijatnije, ja zatvorim fijoke u svom umu koje sadrže neprijatne stvari iz života i otvorim fijoke koje sadrže prijatne misli. Ako hoću da spavam, onda zatvorim sve fijoke svog uma!“
Zaustavite ponavljanje loših misli!
Pretpostavimo da zle misli borave u vašem umu dvanaest sati i da se pojavljuju svaki treći dan. Ako biste mogli da vežbom koncentracije i meditacije učinite da borave u umu deset sati i to jednom nedeljno, to je definitivno napredak. Ako nastavite sa svojom vežbom, period njihovog ostanka i pojavljivanja će se postepeno smanjiti.
A onda će one potpuno nestati. Upoređujući svoje stanje uma sa prethodnim otkrivaćete svoj napredak.
Napredak će biti veoma spor u početku i možda nećete primećivati koliko napredujete.
Ne dopustite pogrešnoj misli da uđe
Čim pogrešna misao uđe u um, vi doživljavate snažnu imaginaciju. Uživate da boravite u njoj.
Vi pristajete da ona bude u vašem umu i postepeno, ako joj se ne opirete, ona zauzima čvrstu poziciju u vašem umu.
Onda postaje teško osloboditi je se. Poslovica kaže: „Pruži mu mali prst, on će hteti celu šaku.“ To važi i za loše misli.
Zatvorite kapiju uma pre nego misao uđe u vaše dvorište i utiče na vas. Uništenje jedne loše misli daće vam snagu da poništite ostale misli i razvijete moć volje.
Nikada ne očajavajte ako doživljavate neuspeh u sudaru sa lošim mislima. Bez padova nema ni uspona. Unutrašnja duhovna snaga će se postepeno manifestovati u vama. Uskoro ćete je osetiti.

Duhovna praksa za eliminisanje loših misli

Ponekad ćete se zgroziti kada loše misli uđu u vaš um. To je znak vašeg duhovnog napretka. Biće vam grozno kada se budete setili loših dela koje ste počinili u prošlosti. I to je takođe znak vašeg duhovnog uspona. To više nećete ponoviti. Vaš um će podrhtavati i vaše telo će zatreperiti kad god vas neka loša misao po navici bude terala na nešto što ne želite. Nastavite dalje sa puno energije i predanosti. Sva sećanja na lošu prošlost sama od sebe će zamreti.
U početku će se sve vrste loših misli pojavljivati u vašem umu čim sednete da meditirate. Zašto se to dešava baš za vreme meditacije kada vi želite da boravite u čistim mislima?
Mnogi početnici u meditaciji vrlo brzo odustaju baš zbog ovih misli. Stare loše misli pokušavaju da vas napadnu osvetnički i to sa duplo većom snagom nego pre. Odupiru se svim snagama kada pokušavate da ih izbacite iz vaše „kuće“!
Stare loše misli se opiru i brane: „Hej, čoveče! Ne budi grub! Dopustio si nam da ostanemo u tvojoj mentalnoj radionici od kada znamo za sebe. Mi imamo sva prava da budemo ovde. Mi smo ti pomagali sve do sata u tvojim lošim idejama. Zašto hoćeš da nas oteraš sa našeg stalnog mesta boravka? Nećemo napustiti svoj dom!“ Nemojte se obeshrabriti. Nastavite dalje.
Na kraju će one sasvim nestati. Pozitivno uvek pobeđuje negativno. To je zakon prirode. Hrabrost pobeđuje strah. Strpljenje pobeđuje ljutnju. Ljubav pobeđuje mržnju.
Sama činjenica da se sada osećate nelagodno kada vam se misli pojavljuju na površini uma za vreme meditacije, pokazuje da napredujete.
U prošlosti ste nesvesno gajili sve vrste misli, pa i loše. Prihvatili ste ih i pothranjivali. A sada budite nepopustljivi. Sigurno ćete uspeti.
Zapamtite, mentalne akcije su stvarne akcije.
A i ovo: Zaludan um je đavolja radionica. Neka vam um bude potpuno okupiran i posmatrajte ga svakog minuta. Uvek se zaposlite nečim - bilo kojim fizičkim radom, može i igranjem, i pevanjem, i čitanjem... Izbegavajte besmislenu priču i ogovaranje.

Disciplina misli

Um je veoma neposlušan. On je kao majmun koji neprestano skače. Mora se svakodnevno disciplinovati i jedino tako savladati.
Koristite mentalnu relaksaciju. Zatvorite oči. Mislite na bilo šta što je lepo. To će vam opustiti um na divan način. Osetite kako život celog sveta pulsira, vibrira i struji kroz vas. Osetite kako ste u dodiru sa svojim bićem, osetite kako vas okean života večno ljulja na svom ogromnom krilu. Osetićete kako vas preplavljuje mentalni mir, život i snaga. Vežbajte ovo i osetite.
Kao što se voćka rađa iz semena, tako se i dela rađaju iz misli. Dobre misli stvaraju dobra dela. Zadržite dobre misli. Samo tda stičete potrebnu snagu za kontrolu misli. Samo tada postižete stvarni napredak na duhovnoj stazi.
Kada zmiju udarite štapom po glavi, ona ostaje neko vreme nepokretna. Vi mislite da je ona mrtva. Ali, odjednom, ona podigne glavu i pobegne. Isto tako i misli koje ste jednom napali i odstranili, ponovo dobijaju snagu i podižu svoje glave. One moraju biti potpuno uništene bez mogućnosti oživljavanja.
Pobeda nad svim mislima je zaista pobeda nad svim ograničenjima, slabostima, neznanjem i strahovima. Ovladajte sopstvenim mislima i vladaćete svetom.
Misli obično lako teku prema spoljnim stvarima, to im je prirodno. Mentalna sila lako teče starima kanalima i putevima starih i ugrađenih misli. Odvratiti um od takvih misli isto je kao i plivati uzvodno, protiv struje.
Pa ipak, istrajnim naporom um se može istrenirati da teče protiv svoje volje.

Uloga pažnje u kontroli misli

Veoma je teško fiksirati um na jednu misao u početku. Smanjujte broj misli. Pokušajte da mislite samo o jednoj temi. Ako mislite o ruži, možete imati sve vrste misli koje su vezane za taj cvet. Možete misliti o raznim vrstama ruža koje rastu u različitim delovima sveta. Možete misliti o raznim aranžmanima ruža i njihovoj upotrebi. Možete čak dopustiti da se pojave misli o ostalim vrstama cveća; ali nemojte imati misli o voću i povrću. Nemojte misliti slučajne misli kada mislite o ruži.
Postepeno fiksirajte um na samo jednu misao. Disciplinujte um svakodnevno. Potrebna je velika pažnja za kontrolu misli.

Posmatrajte misli

Posmatrajte misli, kontrolišite ih. Budite svedok svojim mislima. Izdignite se iznad misli i boravite u toj čistoj svesti gde nema misli.
Izoštreni čulni utisci, namere, želje koje leže u dubinama podsvesti vrše ogroman uticaj na vaš svesni život. One se moraju pročistiti. One se moraju produhoviti.
Slušajte samo ono što je dobro.
Gledajte samo ono što je dobro.
Mislite samo ono što je dobro.
Meditirajte na ono što je dobro.
Razumite ono što je dobro.
Znajte ono što je dobro.
Strah i ljutnja uznemiravaju rad podsvesnog uma. Pročistite i ojačajte podsvesni um

Нема коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.