8. 5. 2012.

RAZNOVRSNOST MISLI I POBEDA NAD NJIMA


Prevaziđite mračne misli

Veoma pažljivo posmatrajte sve svoje misli. Pretpostavimo da vas preplave mračne misli. Doživljavate depresiju. Popijte šolju čaja. Sedite, zatvorite oči. Pronađite uzrok depresije i pokušajte da ga otklonite.

Najbolji način za prevazilaženje mračnih misli i depresije, koja nastupa posle njih, su inspirativne misli. Zapamtite još jednom - pozitivno pobeđuje negativno. To je jedan od glavnih zakona prirode.

Sada prizovite svom snagom misli suprotne negativnim. Mislite na one stvari koje uzdižu vaš um; mislite na radost. Pomislite na prednost radosti. Osetite da taj kvalitet već imate.

Osetite da ste vi sama radost. Počnite da se osmehujete i smejete.
Pevajte, ponekad će vas to vrlo brzo uzdići. Pevanje je veoma korisno za otklanjanje mračnih osećanja. Izađite na svež vazduh. To je bar lako.
Metod otklanjanja mračnog raspoloženja voljom, odlukom, naredbom - veliki je teret za volju, mada je najefikasniji. On zahteva snagu volje. Običnim ljudima to ne polazi za rukom jer ne veruju da tako lako mogu da savladaju negativno osećanje. Za veoma kratko vreme, neželjeno osećanje će iščeznuti. Vežbajte i osetite ovo. Čak i ako vam to ne uspe odmah, nastavite. Uspećete posle nekoliko pokušaja.
Na isti način možete iskoreniti i ostale negativne misli kao i osećanja. Ako postoji osećanje ljutnje, mislite na ljubav.
Kontinuitet ovakvog razmišljanja je neophodan. Pazite s kim se družite. Pričajte malo i to samo kada je neophodno.

Pobeda nad nametljivim mislima

Kada počnete sa vežbom misaone kontrole, biće vam teško. Vaše misli će se boriti za opstanak najbolje što mogu. Reći će: "Mi imamo sva prava da boravimo u ovoj palati uma. Mi držimo od davnina monopol nad ovom teritorijom. Zašto bismo sada menjali gospodara? Borićemo se za naše urođeno pravo do kraja.”
Skakaće na vas sa najvećom okrutnošću. Kada sednete da meditirate, sve moguće zle misli će se odjednorn pojaviti. Čim budete pokušali da ih se otarasite, one će vas napasti sa duplom većom snagom. Ali, pozitivno uvek pobeđuje negativno.
Kao što tama ne može da opstane pred suncem, kao što leopard ne može da se suprotstavi lavu, tako i ove negativne misli - ovi uljezi, neprijatelji mira - ne mogu da se suprotstave uzvišenim, božanskim mislima. One će umreti same od sebe.

Odstranite depresivne misli

Izbacite iz uma sve nepotrebne, beskorisne i depresivne misli. Beskorisne misli sprečavaju duhovni razvoj; depresivne misli su kamen spoticanja u duhovnom napretku.
Ne dopustite umu da uleće u stare šablone i da sam bira svoje puteve i navike. Budite na oprezu.
Ako nas žulja kamen u cipeli, mi ćemo ga izbaciti. Skinućemo cipelu i istresti ga napolje. Jednom kada ovo dobro shvatite, biće vam veoma lako da odbacite nametljive i depresivne misli iz uma. U pogledu toga ne treba da bude nikakve sumnje i dvoumljenja. Stvar je krajnje očigledna i jasna.
Depresivnu misao bi trebalo da izbacite iz uma sa istom lakoćom kao što kamen izbacujete iz cipele; i dok čovek nije u stanju da na taj način to uradi, besmisleno je pričati o njegovom uzdizanju i ovladavanju prirodom. On nije ništa drugo nego rob i žrtva krilatih fantoma koji lete kroz hodnike njegovog uma.

Prevaziđite stare ugrađene misli

Stare ugrađene misli će vas uznemiravati u velikoj meri kada počnete da se bavite gajenjem novih. One će vas uznemiravati i kada počnete da vežbate meditaciju. Ali, ako redovno gajite nove misli, stare će same od sebe umreti.
Meditacija je vatra koja sagoreva ove misli. Ne pokušavajte da odbacite sve stare misli. Zadržite pozitivne misli koje su u vezi sa ciljern vaše meditacije. Mislite pozitivno o uzvišenim stvarima.
Posmatrajte svoj um uvek pažljivo. Budite oprezni. Budite obazrivi. Ne dopustite starim talasima da se podižu u umu.
Kada postignete stanje čistoće, nijedna stara misao se neće javljati u vašem umu. Kao što je lako proveriti da li ima nekih nametljivaca ili neprijatelja na dvorišnoj kapiji, tako je lako prevazići stare misli čim se one pojave. Sasecite ih u korenu. Ne dozvolite im da puste duboki koren.
Potčinite loše misli!
Kada ste zauzeti svojim svakodnevnim poslom moći ćete lako da održite um čistim; ali kada se odmarate i vaš um nije okupiran ničim, loše misli će pokušati da uđu. Morate biti oprezni kada vam je um opušten.
Misli dobijaju na snazi kada ih više puta mislite. Ako jednom podržite lošu ili dobru misao, ta loša ili dobra misao dobija tendenciju da se ponovo javi.
Misli se gomilaju kao pčele u svom roju. Ako ugostite jednu lošu misao, sve ostale slične loše misli će joj se pridružiti i napasti vas. Ako imate jednu dobru misao, sve ostale dobre misli će se udružiti i pomoći vam.
Savladajte negativne misli!
Naučite da savladate, da pročistite, da naređujete svojim mislima. Borite se protiv svih negativnih misli i sumnji. Ispunite um, recimo, proučavanjem tekstova ili čitanjem knjiga na ovu temu. Budite ravnodušni prema svim negativnim i niskim mislima. One će proći.
Zato, prionite na posao.

Prevaziđite uobičajene misli

Sve uobičajene misli uključujući one o telu, odeći, hrani i sl., poželjno je prevazići. To i nije lak posao i zahteva strpljenje i duhovnu snagu, koja se vremenom pojačava.
Ne odbacujte nevažne misli. Budite njihov posmatrač. One su došle i otići će. Ali, ako ih zaustavite i počnete da pletete priču oko njih one će se zadržati. Što se više trudite oko njih, to će vam se one više vraćati i dobijati sve veću snagu.
Pokušajte da se ustoličite u nadsvesnom stanju putem konstantne meditacije. Meditacijom se otklanja tenzija u mišićima tela, što donosi odmor i mir umu. Relaksacijom odmarate um, umorne nerve i premorene mišiće. Imaćete mir uma, snagu i energiju. Kada se relaksirate, um ne treba da bude okupiran raznim beskorisnim spoljašnjim mislima. Odbacite ih.

Transformišite instinktivne misli

Postoje četiri vrste mišljenja: simboličko mišljenje, instinktivno, impulsivno i uobičajeno.
Mišljenje u formi reči je simboličko mišljenje. Instinkti su snažniji od impulsa. Misli o telu, hrani, piću, kupanju itd. čine uobičajeno mišljenje.
Simboličko mišljenje se može lako zaustaviti. Teško je zaustaviti instinktivno i irnpulsivno mišljenje.
Mentalna harmonija i mir se mogu izazvati iskorenjivanjem brige i ljutnje. Strah je taj koji se nalazi u pozadini brige i ljutnje. Sve nepotrebne brige treba izbeći.
Mislite o hrabrosti, radosti, blaženstvu, miru i veselju. Sedite petnaest minuta i opustite se u udobnom položaju. Možete sesti u fotelju, zatvorite oči. Odvojite um od spoljašnjih objekata. Umirite um. Utišajte žuborenje misli.

Smanjite broj uobičajenih misli

Uglavnom se pojavljuju četiri ili pet vrsta misli koje okupiraju um. Misli o porodici, o biznisu, kancelariji, misli o telu, misli o hrani i piću, nade i očekivanja, planovi za sticanje novca, misli o osveti, neke uobičajene misli o prirodnim potrebama, ličnoj higijeni, itd.
Recimo, čitate neku knjigu sa interesovanjem u pola četiri posle podne. Odjednom, stiže misao da baš tad na TV-u ide neka serija koju bi vi pogledali. I ta misao počinje učestalo da uznemirava vaše čitanje knjige. Sami odlučite šta ćete uraditi!!!
Ako pažljivo posmatrate um, otkrićete da su mnoge misli nedosledne. Um luta nasumice, bez cllja. Javljaju se misli o telu i njegovim potrebama, misli o prijateljima, misli o zarađivanju para, misli o jelu i piću, misli o detinjstvu itd. Razmislite, takav roj misli, besciljnih, svakodnevnih, neplodonosnih - svakodnevno zaokuplja vaš um.
Ako možete da proučavate svoj um i da imate dosledne misli o jednoj temi ili misli iste vrste bez uplitanja svih drugih misli, to je samo po sebi već veliko postignuće, veliki korak napred u kontroli misli. Nemojte se obeshrabriti.

Steknite inspirativne misli

Cilj života je postignuće božanske svesti. Ovaj cilj je realizacija da vi niste ovo prolazno telo, niti promenljivi, konačni um, već da ste savršeni, večno slobodni čovek.
Zapamtite zauvek ovu inspirativnu misao. Večno. To je vaša prava priroda. Vi niste ova mala prolazna ličnost vezana za ime i formu. Vi ste samo slučajno upali u malu zabludu usled oblaka neznanja koji je prošao. Probudite se i realizujte se.
Postoji još jedna divna inspirativna rnisao: svaki deo univerzuma pulsira životom. Smejte se sa cvećem i zelenom travom. Smejte se sa žbunjem, lišćem i granama. Razvijte prijateljstvo sa svim poznanicima, komšijama, psima, mačkama, kravama, ljudima, drvećem, sa svim živim bićima. Imaćete savršen i bogat život.

Razmišljajte o uzvišenim mislima

Ako želite da razvijete svoju misaonu moć, ako želite da izgradite svoju ličnost i postanete mudri, uvek držite uz sebe knjige sa inspirativnim i uzvišenim mislima. Čitajte ih stalno ispočetka, dok ne postanu deo vašeg svakodnevnog života. Naravno, birajte one koje odgovaraju vašem senzibilitetu. One koje trenutne ne možete da shvatite, koje vam možda zadaju glavobolju, ostavite - možda ćete kasnije biti spremni i za njih.
Evo nekoliko inspirativnih misli na koje treba usmeriti pažnju:
1. Čista savest ohrabruje srce i osnažuje um.
2. Siromaštvo duha je stariji brat lenjosti.
3. Znanje o sebi je najveće blago. Meditacija je put do znanja.

Zamenite pogrešne misli ispravnim

Misli mržnje i ljutnje treba kontrolisati stvaranjem misli ljubavi, opraštanja, milosrđa, prijateljstva, mira, strpljenja i nenasilja.
Misli pohlepe treba nadvladati poštenjem, velikodušnošću, ispunjenošću. Obmanutost i zaluđenost je najbolje pobediti razvijanjem razboritosti. Sujeta se prevazilazi mnogostranom jednostavnošću, arogancija učtivošću.

Skala misli

Postoje različite vrste misli. Postoje instinktivne misli. Postoje vizuelne misli. Postoje auditivne misli (mišljenje u vidu slušanja). Postoje simboličke misli (mišljenja u terminima simbola) i uobičajene misli.
Postoje misli u terminima kretanja. Postoje emocionalne misli. Misli se menjaju od vizuelnog stanja do auditivnog stanja, i od auditivnog i stanja u terminima kretanja.
Između mišljenja i disanja postoji povezanost, kao i između uma i životne energije. Kada je um koncentrisan, disanje se usporava. Ako neko misli brzo i disanje se ubrzava.

Zle misli i moralni razvoj

Nekontrolisane misli su koren svakog zla. Svaka misao sama po sebi je slaba, zato što je um uglavnom uznemiren bezbrojnim i večno promenljivim mislima.
Što su misli obuzdanije, to je um koncentrisaniji i samim tim stiče veću snagu i moć. 
Potreban je strpljiv rad da bi se uništile zle i niske misli; ali gajenje uzvišenih misli je najlakši i najbrži način za uništenje grubih misli. Običan čovek, kome nisu poznati zakoni misli, podložan je svim vrstama misli - mislima mržnje, ljutnje, osvete - a njegova volja i moć diskriminacije su slabe; on je rob suptilnim mahinacija uma.
Najbolji način za sticanje mentalne energije je obitavanje u uzvišenim, plemenitim i dobrim mislima. Uz  pomoć imaćete kontrolu nad raspršenim, uznemirenim, promenljivim i grubim mislima.
Kada zla misao muči um, najbolji način da ovladate njome je da je ignorišete. Kako možemo ignorisati zlu misao? Zaboravljajući je. Kako je možemo zaboraviti? Ne boraveći u njoj i tako je ne gajeći više.
Kako možemo sprečiti um da boravi u njoj i tako prestane da je gaji? Misleći na nešto drugo, veoma interesantno, uzvišeno i inspirativno. Ignorišite, zaboravite i mislite na nešto inspirativno: ova tri stanja služe za potiranje zlih misli.

Нема коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.